کوبیسم که واژه ی «کوب» فرانسه به معنی مکعب گرفته شده و مبتکران آن پیکاسو و ژرژ براک فرانسوی هستند یک مکتب نقاشی است که در آن نقاش موجودات و اشیاء و مناظر طبیعی را با خطوط مستقیم و اشکال هندسی نشان می دهد.
در این مکتب نقاش می خواهد قسمت های نامرئی و جهات مختلف و عناصر اساسی اشیا و مناظر را بر روی تابلو متراکم ساخته و در یک لحظه نشان بدهد و با این تعریف می توان دریافت که یک اثر کوبیسم هرگز نشان دهنده ی آنچه در طبیعت دیده می شود نخواهد بود و به همین جهت بیش از 90 در صد مردم از این نقاشی ها سر در نمی آورند و حتی کسانی که ملیون ها دلار بابت این تابلو ها پول میدهند اعتراف کرده اند که چیزی از این تابلو ها نمی دانند و فقط به خاطر شهرت نقاش و این که اطمینان دارند خرید و نگه داری این تابلوها سرمایه گذاری مطمئنی است آن را خریده اند !
پابلو پیکاسو در سال 1881 در شهر مالاگا در اسپانیا به دنیا آمد . پدر او نقاش متوسطی بود که با فروش تابلوهایش به قیمت ارزان زندگی می کرد . پیکاسو هم از کودکی در کنار پدر به نقاشی علاقه مند شد و در این کار چنان استعدادی از خود نشان داد که از سیزده سالگی پدرش تابلو های او را هم در بازار می فروخت و دو سال بعد خودش کار نقاشی را کنار گذاشت و کارگاه نقاشی را به پسرک سیزده ساله سپرد.تابلو های نقاشی پیکاسو در این دوران کارهای کلاسیک و مناظر طبیعی و پرتره بود.
پیکاسو در 18 سالگی به بارسلون رفت و در دانشکده ی هنرهای زیبای بارسلون به تعلیم نقاشی پرداخت ولی مدت زیادی در این شهر دوام نیاورد و در سال 1900 که جوانی نوزده ساله بود به پاریس رفت . چند سال اول زندگی پیکاسو در پاریس در فقر تنگدستی گذشت ولی از سال 1904 به بعد کم کم در محافل هنر پاریس شهرت یافت و در 25 سالگی نقاش سر شناسی بود. اما نخستین اثر نقاشی او به سبک مدرن که موجب شهرت وی شد تابلو«دوشیزگان آوینیون» است که در سال 1907 پدید آورده و سبک نوین نقاشی او و استفاده از خطوط مستقیم و اشکال هندسی در این تابلو به جای شیوه های معمول گذشته در محافل و مجامع هنری آن زمان مورد بحث فراوان قرار گرفت.
تابلو «دوشیزگان آوینیون» پیکاسو و تابلو های دیگر او تا سال 1910 در واقع مرحله ی گذری از مکتب جدید به شمار می آید و نسبت به کار های بعدی پیکاسو بیشتر قابل فهم و به طبیعت نزدیک است ، ولی سبک کار های او از سال های 1910 به بعد به کلی تغییر می کند و کار های او جز برای اهل فن و کسانی که با رموز مکتب کوبیسم آشنا هستند قابل فهم نیست.
پیکاسو در سال های جنگ داخلی اسپانیا از مخالفان فرانکو و حامیان او بود و تابلو معروف «گورنیکا» را درباره ی بمباران «باسک » و فجایع نیرو های فرانکو در سال 1937 پدید آورده است . با وجود این جریان جنگ دوم جهانی و اشغال پاریس از طرف نیرو های آلمانی هیتلری ، پیکاسو پاریس را ترک نگفت و با فروش تابلو های خود به آلمانی ها زندگی مفرهی داشت . بعد از پایان جنگ پیکاسو اعلام کرد که عضو حزب کمونیسم فرانسه است و قسمت اعظم در آمد خود را از طریق فروش تابلو ها صرف کمک به نهضت مقاومت فرانسه کرده است .
پیکاسو در سال 1937 در سن 91 سالگی در گذشت . پیکاسو در طول زندگی خود ماجرا های عشقی گوناگونی داشته دو بار ازدواج کرده و علاوه بر قریب یکصد تابلو نقاشی چهار فرزند از او به یادگار مانده است .
نظرات شما عزیزان:
|